Bij zorgaanbieder

Leefgroep

Leefgroepen zijn onderdeel van een instelling voor jeugdzorg of GGZ. Kinderen en jongeren wonen er tijdelijk om de ouders een tijdje te ontlasten of om uithuisplaatsing te voorkomen.  

Kleinschalig wooninitiatief

In een kleinschalig wooninitiatief koop of huur je zelf woonruimte. Samen met andere mensen die langdurige zorg nodig hebben regel je de zorg, eventueel met hulp van familie. Iedereen heeft een persoonsgebonden budget (pgb), al dan niet aangevuld met zorg in natura. 

Er zijn ook zorginstellingen die kleinschalige woonprojecten aanbieden. Je huurt dan een woonruimte van de zorgaanbieder en regelt je zorg zelf via een pgb, eventueel in combinatie met zorg in natura. 

Woonvoorziening voor mensen met verstandelijke beperkingen

In een woonvoorziening kun je samen wonen met andere mensen met een verstandelijke beperking, eventueel in combinatie met autisme. Je krijgt hulp van vaste begeleiders. Overdag kun je bijvoorbeeld werken, naar school gaan of naar de dagbesteding gaan. Je hebt een aantal taken in huis, zoals boodschappen doen, kamer opruimen en helpen bij het koken. Verder zijn er groepsactiviteiten.

Andere namen

Er zijn veel verschillende namen voor deze vorm van wonen, zoals gezinsvervangend tehuis, sociowoning, wooncentrum, woonlocatie of woonhuis.

Instelling voor mensen met verstandelijke beperkingen

Een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking is een woonvorm op een groot terrein, speciaal ingericht voor mensen met een verstandelijke beperking die niet thuis of zelfstandig kunnen wonen. Vaak zijn er aparte groepen voor mensen met een combinatie van een verstandelijke beperking en autisme. 

De bewoners wonen in groepen. Je krijgt een eigen slaapkamer en deelt de woonkamer, keuken, douches, toiletten. De instelling biedt dagopvang en een activiteitencentrum. Maar als je naar school kunt of werk hebt, is dat ook mogelijk. 

Fasehuis

In een fasehuis kun je wonen als je niet meer bij familie of in een GGZ-instelling kunt of wilt wonen, maar je nog wel intensieve hulp nodig hebt. In het fasehuis leer je alles wat nodig is om zelfstandig te gaan wonen. Je krijgt hier meer hulp dan bij kamertraining, woonbegeleiding of bij beschermd wonen. 

Gespecialiseerde GGZ met opname in GGZ-instelling

Veel GGZ-instellingen bieden de mogelijkheid voor verblijf met behandeling. Je woont dan tijdelijk in de GGZ-instelling en krijgt daar behandeling en begeleiding.

Het doel is om weer naar huis terug te gaan, eventueel met ambulante behandeling en begeleiding (op afspraak). Ook doorstromen naar beschermd wonen is een mogelijkheid.

Waar kan ik terecht?

Gespecialiseerd autismecentrum voor jeugd

Enkele GGZ-instellingen zijn gedeeltelijk of volledig gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jongeren met autisme. Vaak is daar ook een opname mogelijk (tijdelijk in de instelling wonen). Voorbeeld van een volledig gespecialiseerde instelling is het Dr. Leo Kannerhuis.

In de kliniek krijgen kinderen in een leefgroep 24-uurs behandeling. Onderwijs maakt deel uit van het dagprogramma, daarnaast zijn er allerlei therapieën beschikbaar. De behandeling is er op gericht dat het kind weer terug naar het gezin kan.