In een woonvoorziening kun je samen wonen met andere mensen met een verstandelijke beperking, eventueel in combinatie met autisme. Je krijgt hulp van vaste begeleiders. Overdag kun je bijvoorbeeld werken, naar school gaan of naar de dagbesteding gaan. Je hebt een aantal taken in huis, zoals boodschappen doen, kamer opruimen en helpen bij het koken. Verder zijn er groepsactiviteiten.
Andere namen
Er zijn veel verschillende namen voor deze vorm van wonen, zoals gezinsvervangend tehuis, sociowoning, wooncentrum, woonlocatie of woonhuis.
Vergelijkbare woonvormen
Deze vorm van wonen lijkt op een kleinschalig wooninitiatief. Het is verschil is dat een woonvoorziening is opgezet door een zorgaanbieder, en een woonproject door jezelf of je ouders.
Voor wie?
Je moet 18 jaar of ouder zijn. Er zijn woonvoorzieningen voor mensen met meervoudige beperkingen. In sommige woonvoorzieningen is dag en nacht hulp aanwezig, in andere maar beperkt.
Wat heb je nodig?
Om in een woonvoorziening te wonen heb je een indicatie nodig van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Je ouders, begeleider of huisarts kan je zo nodig helpen of de indicatie voor je aanvragen.
Informatie en advies
De MEE in je regio kan je informatie en advies geven over deze woonvorm.
Hoe vind je een woonvoorziening?
Op Zorgkaart Nederland staan adressen voor woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Je kunt hier niet selecteren op de combinatie met autisme. Je kunt bij de woonvoorziening van je voorkeur navragen of de woonvoorziening geschikt is voor mensen met een combinatie van autisme en een verstandelijke beperking.