Leefgroepen zijn onderdeel van een instelling voor jeugdzorg of GGZ. Kinderen en jongeren wonen er tijdelijk om de ouders een tijdje te ontlasten of om uithuisplaatsing te voorkomen.
In de meeste leefgroepen wonen kinderen of jongeren de hele week. In het weekend gaan ze naar huis. Hoe lang je in de leefgroep blijft hangt af van de ondersteuning die je nodig hebt. Je hebt een eigen (slaap)kamer en er is een huiskamer en een keuken, waar je samen met andere kinderen eet. Een leefgroep kan gemengd zijn of jongens en meisjes apart. Een leefgroep vind je op het terrein van een instelling of in een gewoon huis.
Voor wie?
Sommige groepen zijn voor jonge kinderen, andere voor kinderen tot achttien jaar. Bij een enkele groep zitten alle leeftijden door elkaar. Er zijn speciale leefgroepen die bedoeld zijn voor kinderen met autisme al dan niet met een verstandelijke handicap.
Welke hulp krijg je?
Het dagelijks leven in een leefgroep heeft een vaste structuur. Er zijn duidelijke regels en je kunt intensieve begeleiding krijgen. Vaak is ook therapie mogelijk.
Aanmelden
Je hebt een indicatie nodig van je gemeente, je huisarts of eventueel een psychiater.
De gemeente is verantwoordelijk voor deze vorm van jeugdhulp.