Rust vinden bij overprikkeling

De onderstaande voorbeelden komen uit de artikelenreeks in ‘Hoe doe jij dat?’ in Engagement met Autisme, 2012 en 2013. Deze artikelen zijn gebaseerd op interviews die Miny Vroegindewey en Inge van Kampen hielden met volwassenen met autisme.

Terugtrekken

Karin vindt veranderingen die ze zelf niet in de hand heeft lastig. Daarbij is ze aan het eind van de dag snel moe en snel overprikkeld door geuren van tabak en parfum. Karin last bewust rustmomenten in als zij vermoeid is. “Ik hanteer mijn prikkels door mij tijdig terug te trekken, waardoor het geen problemen oplevert. Dan kan ik, zonder dat anderen er last van hebben, even uit mijn vel springen.”

Sigrid lost deze problemen op door zich terug te trekken om bij te tanken. Ze gaat op de bank zitten, lezen en uitrusten, zonder geluiden en mensen om zich heen, en ze gaat op tijd naar bed. Sigrid: “Overprikkeling gaat over en na een nacht goed slapen ga ik weer fluitend door het leven, op naar het volgende hooi, waar ik te veel van op mijn vork ga nemen.”

Muziek maken

Louis is overgevoelig voor geuren zoals parfums, deodorant of gebakken tosti’s met de geur van gesmolten kaas. Ook verdraagt hij geen flikkerende tl-buizen en kaarslicht. Bij prikkels of te veel drukte slaat hij soms finaal dicht en vertoont hij regelmatig vluchtgedrag. Wat helpt hem? Louis: “Ik kan me heel goed ontspannen door muziek te maken. Ben ik overprikkeld, dan trek ik me terug in mijn speciale muziekkamer en maak muziek. Daarna voel ik me als herboren.”

Doseren

Paul: “Ik ga niet op Facebook, want dat kost tijd en energie. En dan moet je ook aan verwachtingen voldoen.” Ook streeft hij ernaar zijn mentale activiteit te doseren: het brein niet te lang aaneen te laten werken. Maar een activiteit tot de volgende dag uitstellen, vergt wel geduld.

Meditatie

Joris vindt rust door middel van transcendente meditatie (tweemaal per dag). Hij vindt het prettig op deze manier balans te vinden.

Regelmaat

Joris noemt ook regelmaat als manier om rust te vinden. Joris: “Aspergers houden van regelmaat. Dingen hetzelfde doen. Ik eet elke dag hetzelfde. Precies hetzelfde ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. En zo heb ik een aantal rituelen en gewoonten die mij rust geven.”

Zelfreflectie

Zelfreflectie is voor Geert-Jan heel belangrijk. In zijn therapie heeft hij eindeloos veel schema’s ingevuld die hem hielpen zijn gedachten beter te beheersen.